A internetfüggőség

A függőség fogalma

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja, például a függőség egy csecsemő számára a túlélést teszi lehetővé – ez Fairbairn szóhasználatában az infantilis függőség. Amennyiben az érett függőségbe való eljutás sérül, kóros függőségi állapotok (szenvedélybetegségek, azaz addikciók), illetve kóros függetlenségi állapotok (autiszikus magatartás) alakulnak ki. A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.


Formái


Kémiai szerek által kiváltott

 • Drogok, kábítószer függőség
 • Nikotin
 • Alkohol

Viselkedési addikciók

 • kényszerbetegségek (például kleptománia)
 • az evési zavarok (anorexia, bulímia)
 • munkaszenvedély (munkalkoholizmus)
 • kényszervásárlás
 • játékszenvedély
 • számítógép/Internet/televízió-addikció
 • szex és szerelem-addikciók
 • társ- és kapcsolati függőség

Internetfüggőség

A pszichiáterek három alcsoportra osztják a függőséget az első a játékokba való belefeledkezés a második a szexuális tartalmú oldalak és a harmadik mi is lehetne, mint az e-mail és az azonnali üzenetküldés.
A szakemberek elsősorban az ilyen tevékenységekkel eltöltött órákat veszik figyelembe a függőség megállapításánál. Nemcsak Amerikában küzdenek a függőséggel, Magyarországon 6-6,5%-a az internetezőknek függő, betegségtudatuk azonban nincs. Komoly betegség, családok mehetnek tönkre miatta, depressziót, szorongást is okozhat.
Az internetfüggő egy idő után teljesen elszigetelődik a való világtól, csak a számítógép előtt tud élni igazán. Ezáltal viszont elhanyagolja külső kapcsolatait, barátait, családját, munkáját. Nemcsak a függőségtől kell tartanunk, az internet labirintusában akaratlanul is olyan oldalakra tévedhetünk, amelyek nem éppen legális jellegűek, de akár virtuális játékkaszinókba is beléphetünk, ahol egy kattintással búcsút inthetünk a havi betevőnknek.
Az internet hódít a kiskorúak körében is a blogolás az internetes naplóírás, az msn, chat és a játékok a menők a fiatalság körében. De vajon használ ez a 12-13 éves gyerekeknek, akik több órát töltenek a számítógép előtt gyakran leellenőrizhetetlen oldalakon?
A viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.
Az agyunk ugyanúgy reagál a kémiai szerekre való függőségre, mint a viselkedési formák miatt kialakuló függőségre, így a számítógépre is. Sabine Grüsser-Sinopoli és Ralf Thalemann, a berlini egyetem viselkedési-függőség kutatói szerint a kémiai és a viselkedési függőségek között több a hasonlóság, mint a különbség, legyen a függőség tárgya játékszenvedély, vásárlás, munka, számítógépes játék, szerelem, testmozgás, pornográfia, evés, vagy szex. Grüsser-Sinopoli szerint, ha valaki függőségbe esett, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert tennie kell.
Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb dózis igénye is. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. A hangulatváltozások, az idegesség, a hányinger, a gyomorrángás, a fejfájás és izzadás, esetleg hallucináció mind valódi tünet, és a játékosoknál ugyanúgy jelentkezik, mint a kábítószereseknél, de „vásárlás-megvonás” is kiváltotta már… Az amerikai szakemberek az internetezést is felvették a szenvedélybetegségek közé. Sokan válnak webfüggővé észrevétlenül, ami leginkább életmódjukra és a hozzájuk legközelebb álló emberekre van rossz hatással. Az Internetfüggő emberek legtöbbjének tönkremennek kapcsolatai, gyakori a házasságok felbomlása, a munkahely elvesztése. A páciensek jellegzetes "tüneteket" produkálnak; elszigetelődnek, depresszióra hajlamosabbak, családi problémáik lesznek, nem törődnek szeretteikkel, romlanak tanulmányi eredményeik, illetve munkahelyi teljesítményük, így gyakran vesztik el szenvedélyük miatt állásukat.
Az Amerikai Egyesült Államokban annyira aggasztó a helyzet, hogy megalakult a COLA (Center of On-Line Addiction), amelynek szakemberei a függőség kialakulásával és megelőzésével foglalkoznak. Vizsgálják, hogy mennyiben kapcsolódnak a webfüggés (Internet Addiction Disorder, IAD) és esetleges előzetes pszichológiai problémák, például depresszióra való hajlam, egyes személyiségjegyek illetve személyiségtípusok, a családi kötődések, kommunikációs képességek. Ugyanezeket a tényezőket vizsgálva próbálják a különböző terápiás módszereket az "új" szenvedélybetegség gyógyítására a megfelelővé alakítani.