Gyermekek veszélyben


A gyermekek- és fiatalkorúak védelme az Internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés. A gyerekek billentyűzettel a kezükben nőnek fel. A kamasz gyerekek napokon keresztül csak a géppel játszanak, a kisiskolások délutánokon át chatelnek, de már az óvodások is teljes természetességgel nyomkodják a billentyűzetet. Az Internet a gyermekekre főként bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt.
Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja, emellett szoftveres szűrőprogramok is segítségünkre lehetnek, azonban a technikai megoldások soha sem helyettesíthetik a szülői odafigyelést. Korunk gyermekei már otthonosabban kezelik a személyi számítógépeket, mint a szüleik, tanáraik. Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek kell az Internet használatával és tartalmával megismerkednie, hiszen ekkor válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket és problémákat, amelyet a gyermek is észlel, illetőleg így lesz képes megelőzni a bajt.
A tisztességes weboldalak mellett könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére károsak tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek.
Az ilyen oldalak elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak. E pozitív tartalmak elérhetővé tétele az, amely a leginkább jótékonyan befolyásolhatja a gyermekek internetezési szokásait. Megállapodhat a gyermekével szabályokban a szörfözés célját és idejét illetően, együtt internetezhet gyermekével, és megkérheti, hogy mutassa meg Önnek kedvenc oldalait, valamint aktiválhat különféle biztonsági beállításokat, illetve alkalmazhat szűrőprogramokat is. Éppen az internetes szörfözés során megszerzett közös tapasztalatok könnyítik meg a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.
A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak, amelyek szoftvercsomagok részeként vagy önálló programként elérhetőek. A szűrőszoftver alkalmas arra, hogy internetezés közben szavak és kifejezések alapján blokkolja a gyermekek fejlődésére káros tartalmakat, a szoftver új modulja pedig szűri a fotókat is. Így a gyermekek internetezés közben a káros tartalmakon túl szex képekkel sem találkozhatnak, és nem is tölthetnek fel az internetre kihívó képet magukról. Felügyeletet gyakorolhatunk úgy is, hogy megtekintjük a gyermekünk által látogatott oldalakról tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segíthetik felismerni a gyermekünk által látogatott oldalakból adódó problémákat.